Zwart Amsterdam

7 oktober t/m 20 november

Door wie word jij geïnspireerd? Vanaf 7 oktober is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’ te zien, met beelden, verhalen en voorwerpen die te maken hebben met inspirerende (on)bekende zwarte personen.

Het Amsterdam Museum riep Amsterdammers op om inspirerende zwarte rolmodellen te nomineren: schrijvers, politici, rappers, maar ook de buurvrouw of een voetbalcoach. Gastcurator Imara Limon maakte samen met het museum een keuze uit de inzendingen.

Wat is zwart?

Van 7 oktober t/m 20 november worden in het museum verschillende activiteiten georganiseerd over thema’s als representatie en de vraag: ‘Wat is zwart?’ Ook het programma voor de Museumnacht op 5 november staat dit jaar in het teken van ‘Zwart Amsterdam’. Hou de website in de gaten voor de meest recente informatie. En kijk ook op het Hart voor achtergrondverhalen, blogs en activiteiten.

Black Achievement Month

Zwart Amsterdam wordt gepresenteerd in het kader van de Black Achievement Month, een initiatief van NiNsee. De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. Er worden verhalen verteld over de slavenhandel, slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de Black Achievement Month een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren. De Black Achievement Month vindt plaats van 1 t/m 31 oktober in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam.

Ontmoet Amsterdam

Onder de noemer ‘Ontmoet Amsterdam’ organiseert het Amsterdam Museum sinds 2015 een reeks aan programma’s samen met wisselende groepen die nu nog weinig zichtbaar zijn in het museum. Hierdoor ontstaat een verzameling stadsverhalen vanuit verschillende perspectieven, waarmee het museum wil bijdragen aan een betere weergave van de grote diversiteit aan mensen en verhalen die onze stad rijk is.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief