Vrouwen van Nieuw-West

10 juli t/m 1 november 2020

In de tentoonstelling 'Vrouwen van Nieuw-West' stappen een aantal vrouwen naar voren die het verschil maken in hun stadsdeel. Van bewoners die hier al veertig jaar wonen tot aan de jeugd, op zoek naar een plek in hun wijk. Van koks tot boerinnen, van ballerina’s tot voetballers. Elke groep vertelt een eigen verhaal, samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Nieuw-West.

In het jongste en meest diverse stadsdeel van Amsterdam zijn het net zo vaak vrouwen als mannen die inhoud, kracht en kleur geven aan hun buurt, de wijk en het stadsdeel. De vrouwen doen dat soms zichtbaar op de voorgrond, maar vaker op de achtergrond. Terwijl ze het verschil maken als vrijwilliger, professional, moeder, bewoner, activist, of vertegenwoordiger. 

Met twaalf buurttentoonstellingen in het stadsdeel maakten vrouwen in het afgelopen anderhalf jaar zichtbaar wie ze zijn en welke rol ze in hun wijk spelen. Daarnaast veroverden zij met een reizende buitententoonstelling het afgelopen jaar de hele stad. En nu staan ze met een tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

 Naast de portretten in de tentoonstelling zijn er korte impressies te zien van de workshops en het boek Vrouwen van Nieuw-West, dat speciaal voor dit project is gemaakt, ligt op tafel. Ook is het mogelijk om een eigen verhaal achter te laten.

Over Vrouwen van Nieuw-West

Het project Vrouwen van Nieuw-West is gestart in 2018 in het stadsdeel. We hebben meer dan 1000 vrouwen bereikt. Een deel van hen heeft meegedaan aan workshops storytelling en fotografie. Hun zelfgemaakte portretten en korte verhalen worden hier getoond. Vrouwen van Nieuw-West is een project waarbij vrouwen zélf de regie hebben over wat ze vertellen en laten zien. De productie is in handen van het Amsterdam Museum en Pakhuis de Zwijger, New Metropolis. Verder hebben de fotografen Monique Vermeulen, Vera Duivenvoorden, Laika, Lotte Dale en Cees Glaastra van Loon portretten gemaakt tijdens workshops, deze worden ook hier getoond.

Meer weten over Vrouwen van Nieuw-West? Ga naar www.vrouwenvannieuwwest.nl.

Loading...

Meld je aan voor de Nieuwsbrief