Stage publieksprogramma

Het Amsterdam Museum zoekt stagiair publieksprogramma
Stageperiode: vanaf februari t/m juli 2022 

Het Amsterdam Museum is de schatkamer van de stad: duizenden kunstwerken en voorwerpen vertellen samen het verhaal van Amsterdam. In samenwerking met hedendaagse makers en inwoners van de stad reflecteren we op ons gezamenlijk erfgoed, en creëren we het erfgoed van de toekomst. Dit doen we met onze tentoonstellingen, publicaties, samenwerkingen en publieksprogramma’s. Projecten als Refresh Amsterdam, Collecting the City en Corona in de Stad tonen hoe het Amsterdam Museum op vernieuwende wijze haar rol als stadsmuseum invult.

 

Werkzaamheden
Het Amsterdam Museum streeft ernaar in de komende jaren het aanbod in publieksprogrammering te verhogen. Door de sleutel van het museum aan te bieden aan verschillende samenwerkingspartners wordt het museum onderdeel van een groter verhaal, en wordt het gedeelde eigenaarschap van de collectie van de stad en zijn inwoners benadrukt. Onder publieksprogrammering vallen alle aanvullende en verdiepende evenementen, zoals lezingen, symposia, performances en avondprogrammeringen. In samenwerking met de curatoren publieksprogramma zal je je o.a. bezighouden met het bedenken en ontwikkelen van programmering, het uitnodigen van gasten, het schrijven van uiteenlopende inhoudelijke teksten en het samenwerken met verschillende afdelingen binnen het museum om de programma’s te produceren. Daarnaast houd je je bezig met praktische zaken zoals ondertitelingen controleren, gasten ontvangen en het regelen van benodigdheden binnen jouw takenpakket. Het creatief produceren van de programmering staat centraal in deze functie. Vanwege de tijdelijke sluiting van de hoofdlocatie in het Burgerweeshuis zal de programmering in de periode plaatsvinden op locatie in de Hermitage, Museum Willet-Holthuysen, en op verschillende locaties in de stad.

Wij zoeken...
Ben je enthousiast om als stagiair publieksprogramma aan de slag te gaan en voldoe je aan onderstaande eisen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 • Je volgt een HBO of WO opleiding.
 • Je bent in staat om theoretische ideeën om te zetten in concrete plannen voor publieksprogrammering die een breed publiek aanspreken. Je bent op de hoogte van relevante thema’s en actuele ontwikkelingen in het culturele veld, en ziet het als een uitdaging om deze te vertalen naar de interesses van verschillende Amsterdammers. Je steekt enthousiast je handen uit de mouwen om aan de slag te gaan met alle verschillende taken die komen kijken bij een publieksprogramma.
 • Je kunt zelfstandig en proactief werken. In overleg met je begeleider ben je in staat zelf verschillende taken aan te nemen en op tijd af te maken.
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed, zowel in woord als geschrift. Je bent hierdoor in staat te communiceren met (internationale) partners, en weet hoe je teksten opstelt voor verschillende doelgroepen.
 • Je bent (in overleg) flexibel inzetbaar en in staat om, wanneer nodig, op locatie in Amsterdam aanwezig te zijn. Omdat publieksprogramma’s niet op vaste werkdagen of -tijden plaatsvinden is het mogelijk dat je soms in de avonden of weekenden beschikbaar dient te zijn.

Wij bieden...
Een afwisselend stageplek met veel zelfstandigheid waar ruimte is om jezelf te ontwikkelen en ervaring op te doen. Aanvang van de stage is in overleg voor een periode van zes maanden, waarbij je 3 dagen per week werkzaam bent. De stage loopt van februari tot en met juli. De specifieke periode, data en werkdagen zijn bespreekbaar. We bieden een passende stagevergoeding, afgestemd op de personeelsregelingen gemeente Amsterdam. Om bij ons stage te lopen moet je studerend zijn en ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling.

Zo solliciteer je...
Ben je geïnteresseerd in deze stageplek? Beantwoord de onderstaande vragen en stuur je antwoorden uiterlijk 19 januari naar publieksprogramma@amsterdammuseum.nl, met als onderwerp ‘Sollicitatie stagiair publieksprogramma’. Het is niet nodig om een motivatiebrief en cv mee te sturen. We streven ernaar in de week van 24 januari de sollicitatiegesprekken in te plannen. Gebruik maximaal 300 woorden voor het beantwoorden van elke vraag.

 1. Wat motiveert je om op deze functie bij het Amsterdam Museum te solliciteren?
 2. In de publieksprogrammering spelen we in op de actualiteit. We kiezen relevante thema’s en proberen dit om te zetten in een aantrekkelijk programma voor een breed publiek. Momenteel staat de tentoonstelling Vrijdenkers in het Amsterdam Museum. Beschrijf een publieksprogramma dat je hier graag bij zou willen organiseren. Welke doelgroep heb je hierbij voor ogen? Wie zou je eventueel uitnodigen om deel uit te maken van dit programma, en waarom?
 3. Publieksprogramma’s moeten vaak op een korte termijn worden opgesteld, en vereisen veel flexibiliteit in de aanloop naar en gedurende het evenement. Dit omdat er vaak veel zaken anders lopen dan gepland, en het team publieksprogrammering hier snel en gericht op moet kunnen reageren. Omschrijf een voorbeeld van een ervaring waarbij je te maken kreeg met een (plotseling) probleem, en hoe je hier mee bent omgegaan. Hoe ben je te werk gegaan om het probleem te verhelpen? Hoe zou je je reactie op deze situatie omschrijven? Hoe kijk je terug op de situatie, en kan je iets benoemen dat je ervan hebt geleerd?

Graag ontvangen we naast jouw antwoorden:

 • Naam
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer

Voor vragen met betrekking tot de vacature kun je contact opnemen met Rowan Stol (r.stol@amsterdammuseum.nl ).

 

Het Amsterdam Museum onderschrijft de Code Culturele Diversiteit en wil nadrukkelijk een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om betere resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven ernaar dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief